Тези, които ядат най-много шоколад на ден, намаляват с 37% вероятността от сърдечно заболяване и с 20% - от инсулт.

Яжте черен шоколад, гледайте забавни филми, избягвайте стресиращата работа и въртете здраво педалите на колелото - това са всички съставки в рецептата за здраво сърце, съобщиха учени на конгрес в Париж.

Сърдечният удар, високото кръвно налягане или атеросклерозата зависят до голяма степен от поредица от избори, свързани със здравословния начин на живот. Но идеалната формула за избягване на проблемите със сърцето остава неизвестна, тъй като може да се променя в зависимост от човека.

Изследването, осъществено от датския кардиолог Петер Шнор, установило, че мъжете, които редовно карат колело на бързи обороти, живеят с 5,3 години повече, от мъжете, които карат на по-бавна скорост. Средната интензивност е достатъчна да прибави допълнителни 2,9 години живот.

При жените разликата не е толкова поразителна, но също е значителна - съответно 2,9 и 2,2 години повече спрямо дамите, които въртят педалите на бавни обороти.

Старото твърдение, че смехът е най-доброто лекарство, беше доказано при друго изследване, според което добрата доза хумор се отразява благоприятно на кръвоносните съдове. Майкъл Милър, професор от университета в Мериленд, вече откри при предишно свое изследване, че мъжете и жените със сърдечно заболяване е с 40% по-малко вероятно да видят типични случки от ежедневието от смешната им страна.

При новото си изследване той помолил доброволци първо да гледат стресиращ филм като \"Спасяването на редник Райън\" на Стивън Спилбърг. По време на тежките бойни сцени кръвоносните им съдове развили потенциално нездравословна реакция, наречена вазоконстрикция, намаляване на притока на кръв.

Но когато същите доброволци гледали по-късно смешен филм, кръвоносните им съдове се разширили. Като цяло разликата в диаметъра на кръвоносните съдове между фазите на смеха и на психическия стрес е 30% до 50%, заяви Милър.

Стресовата работа, както физическа, така и умствена, от дълго време беше свързвана с лошо здраве. Но ново изследване на учени от университета в Хелзинки, оповестено днес, показва, че смесването на интензивно напрежение за постигането на определени резултати в съчетание с условия, които затрудняват изпълнението на изискванията, води до сърдечно заболяване и дори до преждевременна смърт. Същевременно учените отбелязват, че \"работещите хора като цяло се чувстват по-добре\".

Може би най-безболезненият път за подобряване на сърдечно-съдовото здраве е яденето на шоколад. Оскар Франко и колегите му от университета в Кеймбридж анализирали предишни изследвания с участието на 100 000 пациенти със или без сърдечно заболяване. Те установили, че тези от тях, които ядат най-много шоколад на ден, намаляват с 37% вероятността от сърдечно заболяване и с 20% - от инсулт, спрямо противниците на шоколада. Учените обаче предупреждават, че здравословните молекули се съдържат в горчивото какао, а не със захарта и мазнината, които редовно се прибавят в шоколада. /АФП