От новата власт ще зависи спасяването на страната от банкрут...

Въпреки разногласията между политическите лидери в Гърция, бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос все пак остава фаворит за премиерския пост на страната. Според последните информации от Атина, настоящият министър-председател в оставка Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас отново са обсъдили възможността именно Пападимос да оглави новото коалиционно правителство.

Папандреу е заявил на Самарас, че приема условията, които Пападимос е поставил, за да стане премиер, и е приканил опозиционния лидер също да се свърже с бившия банков ръководител. Пападимос е поискал двете основни политически партии да подпишат, че приемат спасителния план на еврозоната, както и по-гъвкав срок за правителството, което евентуално ще оглави. Пападимос настоява още в новия кабинет да бъде представена и опозиционната \"Нова демокрация\", която засега отказва да влезе в коалиционно правителство.

От новата власт ще зависи спасяването на страната от банкрут. В същото време обаче гръцките партийни лидери продължават да спорят по намаляващия списък на кандидатите, които да застанат начело на кабинет на националното единство. Бившият финансов министър Стефанос Манос упрекна Папандреу и Самарас, че с държанието си вредят на бъдещето на Гърция в еврозоната, рискуват страната евентуално да се върне към националната си валута.

\"На европейците им е писнало от нас. Папандреу и Самарас не разбират, че те ще престанат да ни дават пари и ние ще се върнем към драхмата. Те ще ни унищожат", категоричен е Манос.