5,4 по Рихтер в Гърция и 6 по Рихтер в Япония са регистрирани днес...

Силно земетресение разтърси Гърция, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и е усетен в 3.34 ч. тази сутрин. Епицентърът на земетресението е на 93 км южно от Кавала и на 119 км югоизточно от Солун – в Егейско море.

 

Дълбочината на земния трус е само 1 км. Над 10 вторични земетресения са регистрирани след първоначалния земен трус тази сутрин с магнитуди от 2 до 3,5 по Рихтер. Няма данни за пострадали и материални щети.

 

Силно земетресение разтърси Източна Япония, но не е издадено предупреждение за цунами и няма информация за щети в пострадалата ядрена централа \"Фукушима\".

 

Американският геофизичен институт съобщи, че земетресението е с магнитуд 6,0, а епицентърът му се намира на дълбочина от 10 км. Той е установен на 166 км изток-североизток от Токио, където сградите се разлюлели, съобщават световните агенции.

 

Японската метеорологична агенция също информира, че епицентърът на труса е край бреговете на префектура Ибараки, южно от пострадалата ядрена централа. Тя прогнозира много малка промяна в нивото на приливите, но не очаква това да причини щети./БГНЕС