До края на март бензиностанциите трябва да поставят нивомерни системи в резервоарите с гориво.

Около 1000 бензиностанции в страната ще затворят в края на март. Тогава изтича срокът, в който трябва да поставят нивомерни системи в резервоарите с гориво. Собствениците им обаче не могат да изпълнят това условие.

Преди около месец те поискаха удължаване на срока за поставянето на тези уреди, но данъчните отказаха. Така освен, че ще има общини, които могат да останат без бензиностанции, много хора ще загубят работата си.

Дойчин Лазаров е един от хората, които ще трябва да затворят бензиностанцията си, защото няма пари за нивомери.

\"Около 16 до 20 хиляди лева това е непосилно на фонът на икономическата криза\", коментира Дойчин Лазаров.

Такъв е случаят и с останалите около 1000 бензиностанции. Ако те затворят, 12 000 души ще останат без работа, пресмятат от бранша.

Според данъчните обаче цената на  уредите не е 20 000 както пресмятат търговците, а два пъти по-ниска.

\"Времето, което беше оставено е достатъчно дълго и спорът с малките и средни бензиностанции е по-скоро за средствата\", а не за срока, коментира Росен Бъчваров - директор на Дирекция \"Комуникации\" в НАП

Първата стъпка на данъчните към това бизнеса с горива да стане по-прозрачен беше, когато задължиха търговците да отчитат оборотите си по електронен път в системата на приходната агенция.

\"В петролния бизнес видяхме едно увеличаване на данъчната основа с близо 1 милиард и 700 милиона лева. Оборотът на малките бензиностанции нарасна с три пъти по-голямо темпо от колкото на големите, което за нас е фактор, че дела на сивият сектор в петролния сектор се е повлиял\", поясни още Росен Бъчваров.

От друга страна обаче Дойчин Лазаров отрече пред камерата на Нова ТВ да има контрабанда при тях.

И преди месец, и сега искането на търговците на течни горива остава същото - да се удължи срокът или да се проведе среща с финансовият министър Симеон Дянков.

 

Повече по темата - във видеото.