Здравната каса във Варна сменя лекарство за деца с редки болести с по-евтино...

Майки на деца с редки заболявания във Варна твърдят, че от 16-ти април Здравната каса ще смени безплатното лекарство на децата им с по-евтин и недостатъчно изследван препарат.

Промяна засяга лечението на около 250 деца в цялата страна.

Родителите смятат, че новият медикамент крие рискове за здравето на малките пациенти.

7-годишният Дани приема лекарство, компенсиращо липсата на растежен хормон от 3 години. Майка му Росица е силно притеснена, защото не знае как ще му се отрази смяната на препарата.

„Той е със синдром Брадър. Не знаем на самия синдром какви ще са страничните ефекти, какви са положителните", каза Росица Ангелова.

Новият медикамент е регистриран от Европейската агенция за лекарствените средства, но има пазарен дял от едва 4-5% в света, твърди доц. Виолета Йотова от УМБАЛ „Света Марина" във Варна, която лекува децата.

По думите й, лекарството е три пъти по-евтино от вече доказаните препарати и не е минало всички изпитвания както останалите биофармацевтични медикаменти.

Единственото, което могат да направят от Районната здравноосигурителна каса във Варна е да предадат исканията на майките в столицата.

„Ако искам да продължа лечението със стария продукт, трябва да доплатя разликата, което на мен ми излиза 800 лева на месец", каза една от майките.

„Доплащане в рамките на 300 до 1000 лева на месец не е по силите знаете на нито едно българско семейство. Затова ние подкрепяме това тяхно искане започнатите пациенти поне да не си сменят терапията", уточни доц. Йотова.

Валентина Бъчварова, майка на едно от болните деца каза: „Нашите деца не са някакви опитни мишки, на които да си правят разни експерименти. Днес да сме с този хормон, утре да сме с друг."

Какво точно предлагат протестиращите майки вижте във видеото.

Репортер: Искра Урумова