У нас най-много са ХИВ-позитивните на възраст между 18 и 30 години...

Възрастовата граница на ХИВ-позитивните българи расте, отчитат лекари. По последни данни сред новооткритите случаи на вируса има все повече хора над 50 години. Програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" продължава кампаниите за безплатни прегледи. Колко е важно да открием заразата навреме и как да разберем дали сме в риск?

 

Въпреки че възрастовата граница расте, у нас най-много са ХИВ-позитивните на възраст между 18 и 30 години. Тревожната статистика накарала 19-годишния Венцислав да се тества в един от мобилните кабинети за анонимно изследване.

 

„Всеки трябва да знае дали е болен, или не. Защото това е много лошо - да си болен от СПИН, а хората още не са намерили лек", каза Венцислав Йотов.

 

Оказа се, че Венцислав не е заразен. Изследването му отне пет минути.

 

„Ние работим с бързи тестове, които стават в рамките на пет минути. Това са така наречените скриниращи тестове. Взима се периферна кръв от пръста. Прави се изследването и в рамките на тези пет минути е готов резултатът", обясни д-р Иво Велев.

 

Тестът обаче отчита вярно резултатите, ако са минали поне три месеца от момента, когато сме се изложили на риск – с безразборен полов живот, секс без презерватив, инжектиране на наркотици. Иначе – симптомите на болестта могат да не се проявят в продължение на десет години, но заболяването е фатално, особено ако не се лекува, напомнят лекарите.

 

„С напредъка на медицината успяхме да превърнем ХИВ в хронична инфекция. Човек, колкото по-навреме разбре ХИВ статуса си и колкото по-навреме предприеме мерки за лечение с антиретровирусна терапия - толкова животът му ще бъде по-дълъг", каза д-р Велев.

 

Можем да се изследваме безплатно и анонимно в 19 кабинета из цялата страна, както и при 12-те мобилни екипа. Повече информация можем да открием на страницата на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".