Към днешна дата ЕС вече е въвел 13 пакета със санкции спрямо Дамаск...

Европейският съюз реши да наложи нови санкции срещу сирийския режим, забранявайки износа на луксозни артикули и въвеждайки известни ограничения в износа на стоки, които могат да се използват за репресии срещу опозицията, заяви дипломатически източник.

"Тези санкции срещу Сирия ще бъдат приложени на дело", подчерта дипломатът. Те се отнасят за луксозни стоки и материали, служещи за репресии", добави той.

Решението за новите санкции беше взето по време на заседание на посланиците на 27-те страни членки, предшестващо среща на външните министри в Люксембург. На първо място министрите трябва да решат точното приложение на ембаргото за луксозните стоки, но решението очевидно е явен намек за жизнения стандарт на семейство Башар и Асма Асад, след като неотдавна медиите разказаха за луксозните вкусове на първата дама, призна европейският дипломат, пожелал анонимност.

"Целта е да се даде на семейство Асад, но също така на целия им клан и на ръководството на режима да разберат, че събитията в Сирия дават отражение и върху техния личен начин на живот", уточни той, но все пак призна, че тези мерки може лесно да бъдат заобикаляни и че характерът им е по-скоро символичен.

Към днешна дата ЕС вече е въвел 13 пакета със санкции спрямо Дамаск. В "черния списък" на ЕС фигурират 162 високопоставени сирийски функционери, включително президентът Башар Асад и членове на неговото семейство. На всички тях е забранено да стъпват в ЕС, а банковите им авоари са замразени. /АФП