Украинският Върховен съд отложи заседанието по обжалване на присъдата на бившия премиер...

 

Украинският Върховен съд отложи за 26 юни заседанието по обжалване на присъдата на бившия премиер Юлия Тимошенко. Тя беше осъдена на седем години затвор за злоупотреба с власт.

 

Съдът в Киев, който е най-висшата съдебна инстанция в Украйна, взе решението след искане на прокуратурата, оспорено бурно от защитата, която гневно обвинява властите в протакане на процеса.

 

Дългото отлагане ще доведе до ново усложнение в правното противоречие около осъдителната присъда на Тимошенко, което заплашва да помрачи домакинството на страната на Европейското първенство по футбол през 2012 г.

 

Съдия Станислав Мишченко заяви, че отлагането било необходимо, за да има съдът допълнително време за проучване на новите материали на фона на скандиранията "срам" от представителите на защитата.

 

"Те вече започнаха работа по сценария на прокуратурата, който се състои в отлагане на процеса", заяви Олександър Турчинов, първи зам.-председател на партията на Тимошенко.

 

Отлагането означава, че присъдата на Специализирания съд на Украйна за граждански и наказателни дела, чиито решения не подлежат на обжалване, ще бъде обявена в края на Европейското първенство по футбол, малко преди полуфиналите.