Литовската президентка Даля Грибаускайте отиде специално до Харков, за да посетите бившият премиер..

 

Литовската президентка Даля Грибаускайте посети в болницата в Харков бившата украинска премиера Юлия Тимошенко, която се възстановява след 20-дневната гладна стачка в затворническата болница.

 

"Настроението й е положително и оптимистично. Тя не се оплаква от нищо, напротив тя е доволна, че в края на краищата с нея се занимават медици, че редом до нея е немски лекар", заяви Грибаускайте, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя е първата държавна лидерка, посетила Тимошенко.

 

В същото време Грибаускайте отбеляза, че мнението на лекуващия я немски лекар Херман Лутц "не е толкова оптимистично".

 

Украинските власти съобщиха, че Тимошенко "е лекувана и хранена в пълно съответствие с препоръките на немския лекар". Тя ще бъде извеждана от гладуването постепенно, на първо време предимно с ябълков сок, разреден с негазирана питейна вода, а също с детски храни.

 

Междувременно Даля Грибаускайте бе приета и от украинския президент Виктор Янукович в Киев, предаде АФП.

 

Самият Янукович бе остро осъден на Запад заради скандалния случай с Тимошенко, която бе осъдена на седем години затвор за превишаване на пълномощията при разрешаването на газовата криза с Русия през 2009 г.

 

"Европейската перспектива на Украйна ще зависи от такива фактори като осигуряването на подходящо лечение за Юлия Тимошенко", заяви в Грибаускайте в разпространено становище. Тя предупреди Украйна и от изолация, тъй като доверието на Европа в Украйна намалява и това може да промени положението.  „Това зависи от украинците ... от пътя, който те избират: на сближаване с Европа, или на самоизолация", посочи още литовката президентка.