Прогнозата направи икономическият министър Делян Добрев...

 

Цената на природния газ ще се увеличава, прогнозира икономическият министър Делян Добрев. На базата на цената на синьото гориво се определят и тарифите за парно и топла вода. Природният газ се използва в редица производства.

 

„Цената се определя на база петролните деривати за девет месеца назад и цената на долара. Имаме поскъпване на долара в този 9-месечен период, имаме и средно увеличение на петролните деривати. Така че по-скоро тенденцията за цената на газа е в посока нагоре. Но колко точно, трябва да попитате господин Гогов (става дума за директора на "Булгаргаз" Димитър Гогов – бел.ред.)", коментира Добрев. 

 

От своя страна, по-късно през деня от "Булгаргаз" поискаха нови, по-високи цени на природния газ от първи юли. Доставчикът предлага тарифата да се увеличи с почти 16%. Повече за исканията на държавното дружество вижте ТУК.

 

Междувременно, производителите на екологична енергия прогнозират, че през 2013 г. предстои между 15 и 20-процентно увеличение на цената на тока. Експертите опровергаха твърдението, че сегашното увеличение от 1 юли се дължи на дяла за зелена енергия.