Участниците настояват за оставката на президента Владимир Путин и приемането на нов избирателен закон...


Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Москва, за да участват в Марша на милионите. Шествието е организирано от опозицията в Русия, а основните искания на протестиращите са нови избори и нов президент. Не се съобщава за инциденти и арести.

Организаторите на Марша на милионите избраха националния празник Денят на Русия за провеждане на протеста. Брояt на участниците не е ясен. Организаторите обявиха над 100 хиляди души, докато полицията твърди, че са били 5 пъти по-малко.

Маршът е първия протест от такъв мащаб, откакто Владимир Путин си върна презденсткия пост в Русия.

Участниците в митинга приеха Манифест "Свободна Русия". В документа се настоява за оставката на президента Владимир Путин и приемането на нов избирателен закон.

Някои от лидерите на опозицията се появиха на протеста със закъснение.

Сергей Удалцов и Борис Немцов бяха привикани на разпит от властите час преди началото на шествието. И двамата определиха разпита като опит да бъде осуетено участието им в протеста, като Удалцов не се отзова на призовката.

Малко преди началото на Марша уебсайтовете на някои от независимите медии в Русия като радио "Ехото на Москва" и вестник "Новая газета" се оказаха недостъпни.