Заради слухове, че крайно лявата "Сириза" може да спечели изборите, хората се запасяват сериозно с различни провизии...

 

 

Много гърци започнаха отново да теглят спестяванията си от банките, притеснени от това какъв ще е резултатът от изборите в неделя. Според „Ройтерс" хората теглят парите си и се презапасяват с храна. Страховете им се подхранват от прогнозите, че крайната левица ще спечели изборите.

 

Според информация на банкери с приближаване на изборите гърците теглят по 800 млн. евро на ден от своите спестявания само от големите банки. Данни на големите вериги магазини сочат сериозен скок в продажбата на макаронени изделия, консерви и други дълготрайни храни.

 

Според международните наблюдатели паниката се дължи на слухове и преувеличения. Във вторник в интернет плъзна слух, че крайно лявата партия „Сириза" води с голяма преднина пред останалите партии. Подобна информация не се подкрепя от нито една от големите социологически агенции.

 

Забелязват се и други аномалии. Продажбата на сейфове и каси бележи голям ръст. Хората купуват сейфове, в които да държат парите, които теглят от банките.

 

Правителството предупреди гражданите да не се поддават на паника. Полицията дори заяви, че по този начин хората се излагат на риск. Престъпниците се преориентират от обири на банки към обири на частни домове.

 

Всичко за ситуацията в Гърция преди, по време и след изборите, в следващите дни ще научавате от  специалния пратеник  на Новините на Нова в Атина Данаил Глишев.


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.