Страната може да стане третата република от бивша Югославия, влизаща в обединението...

 

Европейският съюз е съгласен да започне преговори за присъединяване с Черна Гора, заяви със задоволство еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, който участва в среща на външните министри на страните-членки в Люксембург.

 

"Оценявам високо препоръката на министрите на външните работи от Европейския Съюз да се започнат преговори с Черна Гора", посочи Фюле в социалната мрежа Туитър.

 

Решението ще бъде официално потвърдено от европейските ръководители на срещата им в четвъртък и петък в Брюксел.

 

Бившата югославска република получи статут на държава-кандидат за членство в Съюза през 2010 г. и сега се присъединява към Турция и Исландия, които в момента преговарят за присъединяване.

 

В случай на успех в преговорите Черна Гора може да стане третата република от бивша Югославия, влизаща в рамките на Европейския Съюз. Словения е пълноправен член от 2004 г., а Хърватия ще стане 28-та страна членка през юли 2013 г.

 

През март тази година статут на кандидат получи и Сърбия. От 2005 г. такъв статут има и Македония, но тя още не е започнала преговори за присъединяване поради несъгласието на Гърция въпреки препоръките на Еврокомисията. Босна и Херцеговина, в която не спират политическите кавги, още не е подала молба за получаване на статут на кандидат.