Промените, които министерството предлага, са правилни, смятат от Българската пациентска организация

„Пълна прозрачност в здравеопазването има. Слава Богу, вратите на Министерството на здравеопазването са отворени и за гражданското общество, и за съсловните организации. Всички злободневни теми се обсъждат много сериозно. Хората трябва да знаят, че задачата, поставена на министър Атанасова, не е лесна". Това заяви в студиото на „Здравей, България" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Българската пациентска организация.

Посоката, която зададе здравният ни министър Десислава Атанасова по отношение намаляване на цените на медикаментите, е правилна. В момента тече двуседмичният срок, в който всяка заинтересована страна би могла да отправи своите предложения относно исканите промени, заяви Хасърджиев. Той допълни, че пакетът от предвидени мерки ще спести много публични средства на държавата.

Хората не би трябвало да очакват утре в аптеката и да лекарствата да бъдат с по-ниски цени, защото това няма как да стане. С парите, които плащаме за здравни вноски, биха могли да се закупят много повече лекарства за повече диагнози и съответно за повече пацианти, заяви Хасърджиев.

Част от мерките действително предвиждат понижаване на някои цени, но въпреки това, те са уеднаквени за целия Европейски съюз. Една от промените, които здравното министерство предлага, е вместо страната ни да сравнява цените на медикаментите с осем държави – както е до момента, това да става между седемнадесет държави, сред които България да държи най-ниски цени.

Около 500 млн. лева са наличните пари за лекарства в Здравната каса в момента, сподели докторът. С мерките, които предвижда екипът на здравния министър, се дава възможност касата да преговаря за всички лекарства, включително да договаря различни отстъпки и допълнителни условия. „Това ще е прекият ефект за хората", заяви Хасърджиев, тъй като с тези пари биха могли да бъдат обслужвани повече хора.

„Стремежът трябва да бъде към разширяване на достъпа на българския пациент до лекарствена терапия. Това трябва да се случва систематично", завърши Хасърджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.