Репортерът ни Марина Цекова се срещна с едно такова момче - Горан...

След като навършат пълнолетие, много от децата, лишени от родителски грижи, остават на улицата. Без дом и семейство оцеляването за тях е изпълнено с трудности. Какво се случва с младежите, след като напуснат социалните институции и грижи ли се държавата за тях, репортаж на марина цекова и димитър василев.

Горан е сирак. До 18-тата си годишнина е живял в дом за деца, лишени от родителски грижи. След това остава на улицата. Показва ни защо толкова много обича да преживява в уличен безистен:

„Виждам много хубави панделки и започвам да мечтая за хубави неща", казва той.

Съседите обаче не винаги гледат с добро око на бездомните хора. Често пъти след намесата на органите на реда, младежът и приятелите му търсят подслон другаде. Например в подлеза на централна гара.

Подлез вместо жилище и кашон вместо чаршаф. За да разберем изключение ли е Горан, посетихме с него Агенцията за социално подпомагане. Там момчето получи следните съвети:

Трябва да се подаде молба в съответната дирекция, да се заяви какво желае нуждаещият се, от какво има нужда. Съобразно това, следва да бъде насочен.

„Аз минах по този ред, съответно аз такава молба подадох, чаках, имах номер. Неше ми отговорено, че съм пълнолетен човек, който трябва сам да се спасява", сподели Горан.

През 2011 година 172 младежи са напуснали социалните домове. Не е ясно какво се случва с тях след това. Статистика не се води.

От агенцията обещаха да помогнат на Горан. Увериха ни също, че системата на социалните услуги се развива и до края на годината за бездомните младежи ще заработят 39 наблюдавани жилища. Докато обаче обещанията станат реалност, най-голямата подкрепа за Горан остават непознатите минувачи.

Горан живее ден за ден. През годините на улицата обаче е намерил своя лек срещу несгодите:

„Като започна да си пея не чувствам тази тъга, тази омраза от хората и смятам, че песента е ново начало", казва той.
 
Репортер: Марина Цекова


Молим да ни извините за ниското качество на звука и картината, което се дължи на технически проблем.