Бившият правосъден министър е на мнение, че интерес от отстраняването на съдия Тодорова имат много хора.

Висшия съдебен съвет не можа да направи нито едно нещо, освен да произведе скандали в съдебната власт", заяви бившият правосъден министър Миглена Тачева за „Здравей, България" във връзка със скандалното уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Припомняме ви, че ВСС уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова на 12 юли. Причината за това решение е, че е забавила няколко дела. Междувременно се говори, че неформалната причина за отстраняването й е публичният й конфликт с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според Миглена Тачева решението на ВСС за пореден път поставя въпроса за структурни проблеми. Тя допълни, че когато поканила експерти от Европейската комисия по ефективност на правосъдието през 2008 г., те споделили, че колегите й от ВСС „не разбират за какво става дума".

По нейни думи през последните 20 години проблемът в съдебната власт се изразява в това, че „всеки, който дойде на власт, иска да координира ВСС".

Миглена Тачева заяви, че този проблем е актуален и сега и допълни, че има служители, които са готови да изпълнят поръчка, други, които са зависими, и такива, които вероятно приемат предложения за някакво развитие.

„Не бих могла да кажа дали решението за Мирослава Тодорова е взето под натиск, но това е усещането, което остава, защото има неадекватност и несъразмерност при налагане на наказанието. Много хора имат полза от това решение", коментира Миглена Тачева.

Според нея въпросът кой има интерес от това съдия Тодорова да бъде наказана е реторичен:

„То беше изказано много време преди да има наказание. Не може също вътрешен министър – който и да е той, да излиза и да говори в публичното пространство за съдийски решения".

„Аз бих приветствала едно решение на Висшия съдебен съвет, дори то да беше с край уволнение на конкретен съдия, ако делото беше разгледано изцяло и беше казано: „абсолютната давност е 10 години, в досъдебната фаза е седяло седем години, съдията е направил това и това, по веригата всички, които са били – с еднакъв аршин наказани", заключи бившият правосъден министър.

Целия разговор с Миглена Тачева гледайте във видеото.