Вътрешният министър обвини президента, че не е запознат със случващото се във ВСС...

 

Случаят с уволнението на съдия Мирослава Тодорова заради просрочени дела предизвика искри между вътрешния министър Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев. Пред Българската национална телевизия Цветанов коментира, че държавният глава вероятно не е запознат в детайли от това, което става във Висшия съдебен съвет (ВСС). 

 

Той не можел да повярва, че "българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела". И допълни, че ако Плевнелиев поддържа тезата си, значи държавата ни не е демократична. 

 

„Аз съм запознат с това какво е казал г-н Цветанов, но това не променя моята позиция. Считам, че ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той можеше много просто да каже: „Да, вярно е, че забавянето на някои дела е системен проблем. Следователно търсим системно решение", коментира Плевнелиев. И допълни, че това което направили висшите магистрати всъщност "остави съмнение, че се подхожда по-скоро индивидуално към някой, които има силна гражданска позиция и води дела срещу вътрешния министър".