БЛС представи данни от доклад на европейски лекарски организации...

Минималните заплати на българските лекари са едни от най-ниските в Европейския съюз, заяви в "Здравей, България" д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Той представи данни от доклад, изнесен по време на международна среща на европейските лекари, проведена във Варна в края на месец май.

Единствено Румъния показва по-ниски данни, но на срещата на съсловието румънските представители са уточнили, че информацията в доклада не съответства на реалността, каза д-р Йорданов.

Докладът сочи, че 380 евро е минималната заплата на лекарите у нас, но зам.-председателят на БЛС уточни, че и това не е вярно. Той самият изтъкна, че неговата заплата е 586 лева, а стажът му като медик е 30-годишен.

Д-р Йорданов подчерта, че в някои държави бюджетът за здравеопазване стига до 12 % от бюджета на дадената страна. Той допълни, че след като здравеопазването е приоритет, значи държавата трябва да отделя повече пари.

За идеята някои лекари да престанат да получават бонуси, за да може заплащането на всички да се стандартизира и увеличи, д-р Йорданов коментира, че „това значи преместване от единия джоб в другия" и че общо парите за лекарите няма да се променят.

Той допълни, че на конференцията на международните и европейски лекарски организации се е приело общо решение: минималните заплати на лекарите да бъдат два до три пъти по-големи от средната работна заплата за страната.

Това кореспондира с изчисленията на БЛС, че заплатите на медиците у нас не бива да бъдат по-ниски от 1500 лева, заключи д-р Йорданов.