Докладчикът е сменен без ясна причина, а делото не е разпределено на звеното, което гледа жалби срещу ВСС...

 

Върховният административен съд (ВАС) е сменил без ясна причина докладчика по делото, което наскоро заведе уволненият шеф на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, за да спре наложеното й от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарно наказание. 

 

Първоначално за докладчик била определена Румяна Папазова, но часове по-късно ролята иззема колегата й Георги Чолаков. Информация за причините за тази рокада в информационната система на ВАС липсва.

 

Това не е нещо особено”, заяви Папазова, цитирана от „Капитал”.

 

Около заведеното от Тодорова дело има още една мистерия. То е разпределено на Шесто отделение във ВАС, а по принцип жалбите срещу актове на ВСС се разглеждат от Седмо отделение. Такава смяна по принцип може да бъде извършена с разрешението на заместник-председателя на институцията Венета Марковска. Тя обаче е в отпуск, което означава, че решението вероятно е взел шефът на съда Георги Колев.

 

Делото е разпределено на съдия Георги Чолаков. Той започна работа във ВАС от февруари тази година, след като спечели т.нар. външен конкурс (за юристи извън съдебната система). Според данни от системата на съда той гледа процеси и в Шесто, и в Трето отделение.

 

Съдия Мирослава Тодорова депозира жалбата си срещу т.нар. „правителство на съдебната власт” в понеделник. Магистратът иска да остане на поста си с мотивите, че вече е насрочила десетки съдебни заседания и са й разпределени десетки дела, които трябва да започнат отначало, ако тя бъде освободена.