Всеки един от вас може да се включи в акцията за събиране на средства за болното момиче...

Преди около седмица в „Здравей, България” ви разказахме за семейството на 19-годишната Аделина Коджабашева от Бургас, което имаше проблеми с това да намери онкологична клиника в страната, която да извърши химиотерапията на момичето.

След като в София манипулацията бе отказана, бургаски лекари направиха вливането на Ади. Родителите обаче не спират да търсят клиники в чужбина, за да спасят дъщеря си от коварната болест.

Благородното е, че в интернет и в Бургас стартира инициатива за събиране на средства, в която доброволци са десетки млади хора, голяма част от които дори не познават Ади.

От понеделник в центъра на Бургас е опъната шатра, в която млади хора, обединени от социалната мрежа Фейсбук, приканват жители и гости на морския град да дарят средства за спешно и неотложно лечение в чужбина на 19-годишната Аделина Коджабашева.

Любопитното  е, че тези девойки и младежи дори не познават Ади, всеки обаче е заразен от идеята да помогне.

„Опитваме се да покажем на българското общество и на властващите, че ние младите имаме гласност и се обединяваме в името на каузата „Да спасим Ади”, в частност да помогнем на семейството й, на близките и на самата нея да се излекува час по-скоро, тъй като до този момент нито една институция по никакъв начин не е обещала средства за нейното лечение, а болестта е прогресивна и момичето с всеки изминал ден губи живота си”, обясни Виляна Пашова, която е един от доброволците.

В продължение на 10 дни в центъра на Бургас за събирането на средства ще стои и една от най-близките приятелки на Аделина – Радина.

След първата химиотерапия на Ади в клиника в Израел е направена втора - в бургаската болница. В понеделник е изписана и сега е у дома. До нея неотлъчно са родители й.

„Притеснява ме, че повръща още и няма как да я захраним, но смятам, че с общи усилия с д-р Николов от Онкология-Бургас, който много ни помогна, ще успеем, за да може да издържи и следващите химиотерапии – още две й предстоят”, обясни майката на Ади - Радостина Коджабашева.

До момента семейството има получени няколко оферти за лечение в чужбина, най-изгодната от които е в Германия.

За да помогне на Аделина в акцията за събиране на средства за лечението й се влючи и подебителят от „Х Factor” - Рафи Бохосян. Той е един от изпълнителите, които благотворително ще участват в концерт за набиране на средства.

Рафи потвърди, че е разговарял с Ангел и Мойсей, както и Криско, които са съгласни да се включат.

А на въпрос защо самият той се включва в кампанията за Ади, изпълнителят отговори следното:

„Тя е колкото мен, ние всъщност сме набори и знам, че на мен в момента ми предстоят доста неща и животът буквално е пред нас и някакси ми става кофти, че едно момиче, което е колкото мен, няма да види в живота си това, което на мен тепърва ми предстои”.

До момента, макар и само за два дни, от директни дарения и СМС-и е събрана малка част от необходимите 100 хиляди евро за лечението на Ади в Германия.

През сълзи бащата на Ади – Делян Коджабашев, благодари за подкрепата.

Средства се набират по банкова сметка или чрез СМС. Заминаването на Ади за Германия може да стане факт едва след като по сметката на клиниката бъдат преведени 100 хиляди евро

„Призивът ми е просто всички, които сега може би си пият кафето или хапват баничка - ето това едно левче, което сте дали за баничка, било то кафе или кроасан, можете просто да изпратите един СМС. Много хора сме и ако всеки прати по един СМС ще съберем много пари и ще помогнем не само на Ади”, смята Рафи.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Цеца Алексова