Минск изгони шведски дипломати, след като над страната бяха спуснати плюшени мечета с призив за демокрация

Европейският съюз ще проведе спешни разговори утре заради дипломатическия скандал между Беларус и Швеция. Вероятно посланиците от Общността ще решат да отзоват посланиците си от Минск, след като страната изгони шведските дипломати. Причина за това стана рекламна кампания, в рамките на която над някои градове бяха спуснати с парашут плюшени мечета с послания и призиви за демокрация. Стокхолм обяви, че в отговор също ще предприеме действия срещу дипломатите от Беларус.

 

По непотвърдена информация на днешната среща вероятно ще бъде обсъждано налагането на санкции на бившата съветска република. Срещу Минск вече има наложени мерки още от 1996 година, две години след като Александър Лукашенко стана президент.

 

Повече от 200 високопоставени правителствени представители на Беларус имат забрана да влизат в държавите-членки на ЕС, а техните банкови сметки в европейски банки са замразени. 29 фирми, свързани с режима, също са обект на санкции. След спускането на плюшените мечета президентът Лукашенко уволни шефа на военно-въздушните сили и началника на Гранична полиция.