В рамките на последната кампания бяха събрани над 1 360 000 лева...

358 деца са били лекувани със средства от „Българската Коледа” тази година. В рамките на последната кампания бяха събрани над 1 360 000 лева. Повече от половината са използвани за лечение, а с останалите пари ще бъде закупена медицинска апаратура за 15 болници. Резултатите от „Българската Коледа”  бяха отчетени от партньорите в инициативата, сред които е и Нова телевизия.

5-годишният Никола и връстникът му Любомир вече 4 години се борят с тежка форма на ревматоиден артрит. Традиционното лечение предизвикало сериозни странични ефекти и при двамата - забавен растеж, деформации, диабет. Модерната и щадяща терапия пък се оказала прекалено скъпа за родителите им. Надеждата дошла от „Българската Коледа”. От кампанията осигурили лекарствата на двете момчета, както и на още над 60 малки пациенти.

Със средствата от вашите дарения е осигурена рехабилитацията на над 270 деца. На други близо 20 деца са закупени медицински изделия, а две са изпратени за консултации в чужбина.

„За едно болно дете липсата на перспектива е много по-опасна от самото заболяване, а съвременните терапии могат да дадат това качество на живот на децата”, обясни д-р Мария Екимова - директор на Специализирана болница по детски болести.

Семействата на болни деца и лечебните заведения ще могат да кандидатстват за финансиране от следващата кампания „Българската Коледа” след 1 декември. Планира се обаче част от условията да се променят, за да бъде прецизиран начинът, по който може да се помогне на всяко дете.

„По тази причина, бихме искали всяко дете, което кандидатства да има план за лечение и очаквани резултати от лекуващия лекар. Това ще улесни процеса за подбор”, разясни Анна-Мари Виламовска - секретар на президента по здравеопазване.

Повече информация можете да намерите на сайта на инициативата - www.bgkoleda.bg.