Управляващите обещаха да преработят част от текстовете...

Сериозни критики предизвикаха бъдещите закони, които ще регламентират дейността на службите за сигурност. Забележките се чуха по време на специален съвет при  президента Росен Плевнелиев. В заседанието взеха участие експерти по сигурността, депутати и шефовете на служби, които изслушаха критиките.

 
Повече от 20 години отделните звена, които отговарят за сигурността на страната, работят без собствени законови правила, които да регламентират дейността им.
 
Според предложените от Съвета по сигурност към кабинета промени разузнаването минава на подчинение на премиера, а Националната служба за охрана остава под ръководството на държавния глава. Подобно на ДАНС, разузнаването се девоенизира и службата предстои да стане държавна агенция. 
 
Според опозицията новите закони не гарантират взаимодействие между службите. 
 
Най-сериозен отпор срещна законът, който регламентира дейността на охранителите на властта. 
 
„Не намирам за уместно всички конституционни съдии да се возят от НСО – трябва да се стесни този кръг. Да не говорим за недомислицата, че НСО получава полицейски права – да избутва коли, да се нахвърля на бременни...”, коментира депутатът от „Коалиция за България” Ангел Найденов.
 
От ДПС пък настояха повече представители на малцинствата да влязат в службите за сигурност.
 
Управляващите изслушаха забележките на опозицията и обещаха да преработят част от текстовете. 
 
Репортер: Георги Георгиев