Това обяви премиерът след консултации при президента, с парламентарно представените политически сили

ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” с въпрос, предложен от „червените”, дори той да е противоконституционен. Това обяви премиерът Бойко Борисов след консултации между президента и парламентарно представените политически сили, на които трябваше да се обсъди формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на допитването до народа. Очаква се то да се проведе в края на януари или началото на февруари следващата година.

"Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?". След като от БСП събраха над 500 000 гласа в подкрепа на евентуален референдум по този въпрос, днес самият държавен глава го определи като некоректен.

„Формулировката е коректна конституционно и отговаря на пълномощията и ангажиментите на Народното събрание, както и на това, което вълнува гражданите”, отговори Сергей Станишев.

От ГЕРБ определиха формулировката като противоконституционна, но въпреки това ще я подкрепят.

„Капанът е много сериозен към нас. Ако не го подкрепим, ще кажат: „Тези са против демокрацията и не искат да чуят хората”. А като ги подкрепим, това, че техните юристи са слаби - ще мине време и Конституционният съд може да отмени референдума”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Не може премиер да каже, че ще подкрепи нещо, което е противоконституционно. Може да каже половината от фразата - първата или втората, но двете в едно не можеы заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров.

Според ДПС щом парламентът вече се е ангажирал с решение, не стои въпросът дали казусът е противоконституционен, или не.

„Не само е незаконен и противоконституционен, но е и абсолютно безпредметен. Когато се базирате само на законите на страната, не можете да говорите шарени глупости”, заяви Иван Костов.

„Това е извращение с конституцията и демократичните принципи в България, затова ние ще поискаме от президента Плевнелиев сезиране на Конституционния съд и спиране на това безумие”, заяви Мартин Димитров.


Междувременно, от БСП заявиха, че ще настояват референдумът да се признае за валиден, дори да са участвали по–малко избиратели от предвидените в закона.

„Ние ще се  върнем към първоначалната идея - резултатът да се определя въз основа на участвалите в гласуването, без да има изискване за броя”, заяви Янаки Стоилов.

„При започнала и стартирала вече процедура, сами разбирате, че ние и да я подкрепим, тя няма да важи за този референдум”, обясни Искра Фидосова.

Засега се очаква референдумът да струва между 20 и 30 милиона лева. От ГЕРБ повториха идеята си допитването да се финансира от държавните партийни субсидии, а не от бюджета. Последната дума по въпроса обаче ще има парламентът.

Репортер: Деница Суруджийска