Те са и против реагирането на sms, подаден до телефон 112

„Първото и най-спешно нещо, което трябва да се направи, е да се увеличи драстично, поне два пъти, бюджетът за спешна помощ. Само тогава може да говори, че здравеопазването е приоритет и че действително някой мисли за Спешната помощ”. Това заяви в „Здравей, България" Деница Сачева от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.


Според нея не може да се говори за проблемите в Спешната помощ, ако не се говори за проблемите в управлението на здравеопазването.


Лекарите от Спешната помощ от своя страна изтъкнаха доста сериозни проблеми, с които се сблъскват всекидневно.


Д-р Светла Богданова от Спешната помощ на Сточна гара се оплака от недостига на кадри. Според нея е необходимо да има минимум 30 екипа на дневно дежурство, както и на нощно дежурство, а „нашите екипи са между 15 и 20, тъй като имаме и отсъстващи и болни колеги. Общо взето работим на ден със 17 екипа. На 3-милионен град може да се сметне какъв е недостигът”.


По думите й на спешен адрес екипът за спешна помощ тръгва до втората минута след подадения сигнал. Но на неотложен адрес, което по думите й е пациент с главоболие или двудневно разстройство, понякога може да се закъснее и с един час.


Д-р Богданова забелязва тенденция и за постъпване на млади лекари при тях, но по думите й все още недостатъчно като бройка – едва двама-трима.


Друг проблем е ниската заплата – средно около 700 лв. бруто на лекар, така че на повечето доктори се налага да дават дежурства поне на две места.


Увеличават се и получените сигнали за спешна помощ. Ако преди време се е налагало един екип да се отзовава средно на шест до осем адреса, сега натовареността е по 12 до 14 повиквания на екип на ден. По думите на лекарите обаче подобна натовареност не е добра, както за самите тях, така и за пациентите им.


Лекарите се обявиха твърдо против реагирането на sms-сигнал, подаден до телефон 112. „Това означава, че нонстоп ще получаваме sms-сигнали от всички райони. Естествено, половината ще бъдат лъжливи, и това би било подигравка с нашата работа”, допълни още д-р Борисова.

 

Репортер: Вероника Димитрова