Според Лекарския съюз в новия рамков договор на практика няма нищо ново

Българският лекарски съюз е категорично против предложението на Здравната каса бюджетът на болниците да се определя според предварително фиксиран брой пациенти.


Това според председателя на съсловната организация ще ограничи достъпа на пациентите до лечебните заведения.


Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов казва, че е абсурдно е да се предвиди какъв брой болни ще постъпят в болниците и да се гадае дали няма да има бум на заболеваемост.


„Ние имаме много сериозни възражения срещу тази методика, тъй като тя ограничава както дейността на болниците, така и достъпа на пациентите до лечебните заведения в болницата”, категоричен е Райчинов.


Лекарският съюз има възражения и срещу предвидените 6 милиона лева за болнична помощ и прехвърлянето на дейности от министерството към Здравната каса.


Според лекарите в новия рамков договор на практика няма нищо ново и прави невъзможно въвеждането на дейности като патоанатомия, анестезиология и педиатричните дейности.


„В същото време ултимативно ни се казва от касата, че независимо дали желаем, или не тази методика ще работи, независимо дали подпишем НРД, или не те имали механизми да се оправят. Не мисля че това е диалог”, допълни още председателят на Лекарския съюз.


От съсловието смятат, че в страната ни потребността от медицински услуги ще се увеличава, тъй като населението ни е застаряващо. Оттам дадоха за пример прогнозата на ЕС, че през 2020 г. се очаква дефицит от 1 милион медицински специалисти.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Елена Танева