Основна причина за тях е промяната във въпроса за референдум за АЕЦ "Белене"...

Продължават разгорещените спорове между управляващи и опозиция, след като правната комисия на парламента промени формулировката на въпроса, с който БСП събираше подписи за референдум за АЕЦ „Белене”.

Дебатът допълнително се разгорещи, след като вчера, 18 октомври, в парламента беше разгласено, че тайно продължават работите по проекта "Белене".  

Отпадането на името на „Белене” от въпроса на референдума стана причина за нова вълна от недоволство сред червените.

„Референдумът поискан от над 700 хиляди български граждани вчера беше подменен, беше осакатен, беше обезсмислен въпросът му. При това представителите на ГЕРБ в правната комисия постъпиха като страхливци, като обикновени мошеници”, коментира Мая Манолова от „Коалиция за България”.

От управляващите се защитиха с юридическа необходимост да бъдат нанесени корекции във въпроса за референдума и на свой ред обвиниха БСП в политическа некоректност.

„С такива недостойни хора като тези от БСП и ние няма как да имаме нещо общо”, допълни Добромир Димитров от ГЕРБ.

Спорът продължи малко по-късно и в пленарната зала.

Междувременно, от ДСБ разтълкуваха като поръчка от чужбина писмото, според което работата около АЕЦ „Белене” продължават.

„Скандално е зад гърба на Народното събрание и може би по препоръката на Москва, един проект да продължава да се строи”, коментира Иван Иванов от ДСБ.

В понеделник се очаква да приключи проверката на министерството на икономиката и енергетиката около скандала за строителните работи по атомната централа.