Те настояват за увеличение на майчинските и по-високи детски надбавки

Майки от цялата страна излязоха на протест срещу социалната политика на правителството. Те изразиха своето недоволство срещу замразяването на размера на майчинските, разпределението на детските надбавки и липсата на достатъчен брой детски заведения.

Протестът срещу политиката за стимулиране на раждаемостта и подпомагане на семействата се проведе в цялата страна. Недоволството си родителите показаха пред общините в 20 града.

Над 50 майки и бащи в София се събраха пред парламента, за да представят исканията си.

Едно от тях е увеличение на детските надбавки и за втората година на майчинството, които са в размер на 240 лева. Майките се оплакват, че от няколко години размерът на детските надбавки изобщо не е бил променян.

По време на протеста те инициираха подписка до управляващите.

По думите на един от протестиращите татковци, протестите трябва да са много по-масивни, тъй като „докато не ревне бебето, няма да му дадат да яде” и допълни, че ситуацията у нас е подигравка с българските деца.

Емилияна Стоименова е майка е на две деца. Не получава детски надбавки, защото благодарение на съпруга й месечният доход на член от семейството надвишава 350 лева. Въпреки това, възприема грижите за децата си като истинско предизвикателство:

„Аз искам да получавам парите, които ми се полагат за това дете, защото смятам, че те ми се полагат и държавата ме ощетява като не ми ги дава. Може да са 70 лева на месец за тези деца, но 70 лева не е малка сума”, коментира майката.

След първата годинка на малкия Момчил, Емилияна ще получава майчински от държавата в размер на 240 лева месечно – сума с един лев под прага на бедността.

„240 лева след първата годинка ще стигат само за памперси, защото детето е все още доста малко, за да не ползва памперси - само за това и за храната от кухнята, ако сме в държавната кухня и има места, защото и там е ограничен ресурсът. Ще отидат за памперси на едното дете, другото какво трябва да се оправя само ли? Да го пратя да работи ли?”, пита се Емилияна.

С надеждата, че тези цифри могат да се променят, Емилияна се включи на днешния протест на майките пред Народното събрание в София.

Увеличението на майчинските и детските надбавки не е планирано в Бюджет 2013, може би точно заради това и въпреки протеста, очакванията бяха по-скоро негативни.

„Всички казват, че децата са бъдещето на България, но аз не искам моите деца да са част от такова бъдеще”, категорична е Емилия.

Десетки майки със своите деца се събраха на протест и в Благоевград, като подкрепиха искането за повече за майчинство и по-високи детски надбавки. Според тях заедно с минималната работна заплата трябва да се увеличават и майчинските надбавки.

Във Варна майките направиха разчет, който показва, че парите, които получават стигат само за 3 кутии мляко, 3 пакета памперси, за купони за детска кухня и за мокри кърпички. Варненските майки поставиха въпроса и за осигуряването на места в детските ясли и градини. Към националния протест се присъединиха и родителите в Бургас, които внесоха протестната си декларация в местната администрация.  

Въпреки, че на нито един от протестите не се появиха представители на управляващите, по-рано днес зам.-министърът на труда Валентина Симеонова коментира недоволството на майките така:

„Съжалявам, че наистина се случи така, че вследствие на кризата не успяхме да увеличим майчинските, но все пак се надявам мерките, които правим в подкрепа на семействата - знаете че инвестираме сега 40 милиона евро по проекта за социално включване за изграждане на детски градини и детски ясли, които да дадат равен шанс за децата.”

Родителите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще последват още  протести.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Марина Цекова