Проектът беше одобрен на първо четене в парламента

Часове наред депутатите спориха по финансовата рамка на Бюджет 2013. В крайна сметка той беше приет на първо четене само с гласовете на управляващите.

Бюджетът остава такъв какъвто го познаваме. От Министерството на финансите очакват приходите да са с 1, 8 милиарда лева повече от тази година и така да достигнат 30,5 милиарда лева. Разходите ще ги надхвърлят с над 1 милиард лева. Експертите във финансовото министерство очакват, че бюджетният дефицит няма да надхвърли 1,3%. Заложен е също икономически ръст от близо 2%, а инфлацията няма да надвиши 3,4%.

Минималната работна заплата ще скочи от 290 на 310 лева, а пенсиите – от 145 на 150 лева минималните, максималната – от 700 на 770 лева.

Дебатите в парламента продължиха около три часа, като преди парламентарната почивка само отделните комисии докладваха становищата си по проектозакона.

От изказванията на опонентите финансовият министър Симеон Дянков прие за верни само тези, които допускат, че бюджетът дава стабилност.

„Пожелавам на всичките си колеги от ЕС да имат този тип дебат”, заяви Симеон Дянков.

„Едно говорене, което за съжаление става все по-празно и по-празно”, отговори лидерът на ДСБ Иван Костов.

Управляващите рекламираха разчетите си за догодина като гарантиращи стабилност. Те обещаха, че дават повече пари за секторите, които ще върнат инвестицията.

А грижата на държавата ще е за най-бедните. Според ДПС и БСП обаче увеличението на пенсиите дори няма да компенсира инфлацията.

„Нито една от вашите антикризисни програми не проработи. Това е факт. Включително личната антикризисна мярка на премира, че най-добрата антикризисна мярка са арестите. Само че, дами и господа, сеирът хора не храни”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.  

Според независимия Дарин Матов Бюджет 2013 ни  предлага дори по-малко от постната пица отпреди  2 години.

Студентско меню - две филии хляб и една между тях”, заяви Дарин Матов.

„Сините” обвиниха ГЕРБ, че прибягват до леви мерки, а повечето пари, които смятат да
дадат догодина отивали в нереформирани сфери.

„Министър-председателят каза: „В МВР половината са чантаджии”. Ами защо не ги махнаха тези чантаджии”, потита Костов.

Опозицията прогнозира лоша събираемост на данъците догодина и още по-голяма безработица.

„Ше завърша с една добра новина - все пак това е последният бюджет на това мнозинство”, каза Пламен Орешарски, Коалиция за България.  

Между първо и второ четене на държавния финансов план за догодина ще има корекции, които управляващите вече анонсираха

„20 милиона допълнително ще отидат в образованието. Имаме възможност да си го позволим от спестени лихви. И евентуално още 30 млн. ще отидат за чисто нови детски градини”, каза финансовият министър.

 

Работата на парламента в четвъртък ще продължи с гласуването на първо четене на бюджетите на НОИ и на НЗОК.