Медици масово хвърлиха оставки в кръвния център във Варна заради ниски заплати

38 лекари и сестри от кръвния център във Варна подадоха молби за напускане. Те предупредиха за масовата оставка още преди месец.

На 11 октомври медиците от кръвния център поискаха 40% от парите, които изработват всеки месец да се връщат при тях, защото в момента заплатите им са "мизерни, а натоварването - нечовешко".

„Това са 38 заявления за напускане от общо 53-ма човека, а министерството по никакъв начин не е реагирало, по никакъв начин не ни е потърсило”, заяви д-р Маргарита Точкова.

Реално след месец центърът може да затвори врати, а болниците да изпаднат в колапс заради липса на кръв. Според медиците вината за това ще е на държавата.

Предложеното от министерството увеличение за всички кръвни центрове в страната е недостатъчно, категорични са недоволните. Пациентите също ги подкрепят.


В отговор на масовото напускане, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че няма от къде да намери повече пари за медиците.

„Министерството реагира като увеличи заплатите с 16%, това са възможностите ни. Без тези служители няма как да работим, това е въпрос и на национална сигурност, затова апелирам всички те са преразгледат решението си и да останат на работа”, поясни здравният министър.

Дали преди Коледа Североизточна България ще се окаже в кръвен колапс, предстои да видим.
 

Репортер: Искра Урумова