То е абсолютен приоритет на правителството, добави министърът

"Науката и образованието са абсолютен приоритет на правителството, ние сме с най-увеличения бюджет”, заяви в „Здравей, България” образователният министър Сергей Игнатов.

За кризата в обсерваторията в Рожен Игнатов коментира, че БАН има бюджет и собствен закон, по който се разпределят средствата, така че сами решават как да раздават бюджета си.

„Вече не живеем в общество, в което на всеки се дава по равно. Когато на всеки се дава по равно, се дава по малко”, допълни министърът.

Що се отнася до учителските заплати Сергей Игнатов коментира, че от 2013 година стартовите заплати за учителите се увеличават с 10-11%.

По думите му когато говорим за пари в образованието, не трябва да гледаме само за разпределението в Закона за бюджета.

„Има едни други пари - 180 милиона европейски пари ще осигурим транспорт за децата, 90 милиона за практиките на децата от професионалните гимназии и университетите”, заяви Игнатов. „Когато завършват, те ще са длъжни да отработват 240 часа във фирма, а за труда си ще получават заплащане. То е малко, но за пръв път вкарваме толкова масово млади хора в работната среда. Поне 80% от фирмите ще си харесат младите хора и ще ги вземат след това на работа”, смята министърът.

Що се отнася до малките ученици, Игнатов обясни, че в момента се работи по проект за промяна на учебните програма.

„Става дума не за принизяване на образованието, а за изнасяне на по-сложните теми в по-горен клас”, поясни министърът.