Идеята за диферeнцираното отчитане на потреблението е включена в новата водна стратегия

Плащане на водата на различни цени за семействата, които пестят ценния ресурс и за тези, които го разхищават, предлагат в новата водна стратегия на страната.


Идеята е всеки, който потребява до определен лимит, да получава отстъпка, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Съответно този, който надхвърля ограничението, да плаща на завишени цени.


В новата водна стратегия на страната ще влезе дифернцираното отчитане на потреблението на вода, обясни министър Нона Караджова.

 

„Тези домакинства, които са спестовни и не разхищават вода, както и селските стопани, които въвеждат капково напояване, ще плащат по-малко вода. Какво ни трябва за да въведем този механизъм? Трябва ни тази наредба, която разработва регионалното министерство за нормите за водопотребление”, допълни Караджова.


Принципът, предлаган от управляващите, е да се стимулира спестовността.


Например, ако се ползват по четири кубика на човек на месец, за двучленно семейство това ще означава по 8 кубически метра месечно, съответно цената ви е 1-2 лева. Ако сте използвали 10 куб. м. обаче, това означава, че сте употребили повече от нормалното и затова превишението от два кубически метра ще се плащат по четири лева.

 

Подобна система работи в Израел и Гърция. Точните параметри обаче все още не са изработени у нас. Преди време се обсъждаше граница от 3 кубически метра вода на член от семейство, но това ограничение все още не е факт.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Данаил Глишев