Те се оплакват от мръсотията вътре, липсата на сапун и топла вода

Над 70% от учениците не използват тоалетните в училище, като най-често причината за това е лошото им състояние. Това показват данните от проучване на Националната мрежа за децата. Те бяха представени по нестандартен начин пред здравното министерство по повод Световния ден на тоалетната. Изследване е проведено сред над 800 ученици от цялата страна.

 

Малко училища могат да се похвалят с луксозна тоалетна. Повечето от тях според учениците са най-противното място. Учениците се оплакват, че голяма част от тоалетните са перманентно мръсни, консумативи като тоалетна хартия и сапун липсват, често няма топла вода, а да видиш ароматизатор е почти невъзможно.

 

Според експерти лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата. Вредният навик за стискане в ученическа възраст на по-късен етап може да доведе до редица заболявания на отделителната система. Между тях е и ракът на дебелото черво – болест, за която България държи първото място в ЕС по брой заболели под 35-годишна възраст.

 

А по данни на Световната здравна организация заради липсата на хигиена и елементарни санитарни условия, всяка година близо 2 милиона души, предимно деца, губят живота си.

 

Репортер: Живко Коснтантинов