Депутатите се караха за това, имало ли е манипулации на президентските избори или не

Шумни скандали и заплахи за саморазправа в парламента. Снощи до полунощ народните избранници се караха имало ли е манипулации на президентските избори или не.

 

Мая Манолова от „Коалиция за България” изнесе данни, според които гласовете в цели секции в столицата били обявявани за невалидни. И така управляващите подправили вота. ГЕРБ отхвърли обвиненията.

 

Последваха три часа надвикване от трибуната чии данни са верни. Управляващите размахаха и диск.

 

Червените поискаха да бъде извикан шефът на ЦИК за арбитър в спора. Мнозинството отказа.

 

Управляващи и опозиция стигнаха до физически контакт. След проверка на кворума събранието се разпусна.

 

Днес от Централната избирателна комисия разрешиха спора -  ставало въпрос за техническа грешка. Полето, в което се вписват бюлетините, които са недействителни, се намира точно под това с общия брой на гласувалите в секцията. Това довело до объркването.

 

Подобни грешки са допуснати в 11 от общо 12 000 избирателни секции в цялата страна. Иначе според Комисията няма как да има разминаване между информацията на диска, и отпечатаната.

 

Споровете около приемането на промените в изборния кодекс продължиха и днес. След като започнаха работа по-късно, защото не събраха достатъчно депутати в залата, представителите на парламентарните групи се скараха за прозрачността на изборния процес, за застъпниците в секциите и обжалването на резултатите на ЦИК.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.