Повече ще се плаща за тежки операции, за лечение на белодробни заболявания и на детски болести

По 30 клинични пътеки Здравната каса ще плаща повече пари от догодина. Това е разписано в проекта на национален рамков договор. 20 милиона лева повече са предвидени за болнична помощ, основно по три направления.

 

От следващата година Здравната каса ще плаща повече средства за тежки операции, за лечение на белодробни заболявания и на детски болести. Болниците ще получават и 580 лева за раждане – с 80 лева повече от сега.

 

За специализирана помощ извън болниците са предвидени 12 милиона лева повече. 6 милиона допълнително ще отидат за прегледи при личните лекари.

 

Част от тези пари ще бъдат използвани за труднодостъпните райони, при които има проблем с осигуряването на медицинска помощ.

 

По разчети на лекарите, обаче, за догодина са необходими поне 100 милиона лева повече. От браншовия съюз напомнят и че не са съгласни с прехвърлянето на нови дейности към здравната каса.

 

Според тях, ин витро процедурите и ваксините са задължение на държавата и затова трябва да ги плаща министерството, а не касата – с публичен ресурс. За интензивно лечение пък предвидените 40 милиона нямало да стигнат.

 

Очаква се до два дни лекарите да решат дали да подпишат Националния рамков договор или не. Ако се откажат – здравната каса ще плаща за медицинска помощ по по-ниските цени от тази година.