Целта е да се ограничат почти ежедневните бомбени заплахи и реални инциденти

Полицията и прокуратурата обсъждат въвеждането на зони за сигурност около съдебните сгради, както поискаха част от магистратите.

 

Какво всъщност представляват тези зони и могат ли да ограничат инциденти, подобни на покушението пред съдебната палата в началото на седмицата?

 

Така наречените зони за сигурност в столицата са четири. Пред двете сгради на Народното събрание, пред Министерския съвет и Президентството. За тях отговаря охранителна полиция. Зоната се наблюдава с камери 24 часа. Представлява 20-метров периметър, по който хора и коли нямат право да минават, но само в определени ситуации.

 

Магистратите настояват такива зони да има и пред съдебните сгради, с надеждата, че това може да ограничи почти ежедневните бомбени заплахи и реални инциденти, подобни на показната стрелба срещу Златко Баретата в понеделник.

 

Според полицаите, зони за сигурност пред съдебните сгради, няма да помогнат особено за намаляването и на бомбени заплахи и на опити за покушение. Защото не това е предназначението им. Истински зони за сигурност, с ограничен достъп, имат единствено стратегически обекти, например АЕЦ „Козлодуй”, военни обекти и други подобни. 

 

Къде да има видеонаблюдение решава охраната на съответната сграда. И все пак различни райони в София се наблюдават постоянно от камерите на МВР, включително и тези около съдебната палата.