Очакванията са за допълнително активизиране на тези сделки през 2013 година

Ръст от 17% е бил регистриран на пазара на луксозни имоти през 2012 година, става ясно от годишния доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

 

Според доклада през миналата година са сключени пет сделки за над 1 млн. евро при едва две такива за 2011 година. Според данните на компанията цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

 

Най-скъпата сделка, сключена през 2012 година, е за къща, разположена в полите на „Витоша” като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро като луксозното жилище се намира в южната част на столицата.

 

От компанията за луксозни имоти допълват, че сред най-търсените луксозни имоти са били аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт. “Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите ни купувачи пък се интересуваха от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

 

По данни на компанията през миналата година броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, тоест, наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около четири години, ако няма съществена промяна в пазарните условия.

 

Оживлението на пазара се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи - най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации.

 

Цената на повечето луксозни апартаменти започва от 250 000 евро, докато къща в най-високия сегмент струва поне 700 000 евро. Цените на луксозните жилища обикновено са в диапазона 1500-1650 евро на кв.м., но в някои случаи достигат и 2500 евро на кв.м.

 

В момента луксозните имоти в страната са по-достъпни за потенциалните купувачи със стабилни доходи и натрупани спестявания. Имотите поевтиняха с 30-40% в периода 2008 - 2011 година, а цените на престижните жилища в столицата София са сред най-ниските в Централна и Източна Европа.

 

Възвръщаемостта от инвестиция в луксозен имот е около 6% годишно, като надхвърля лихвата по банковите влогове и е сред най-високите в Европа през 2012 г. Новият данък върху лихвите по депозитите допълнително ще намали реалната доходност от банков влог през 2013 година, което ще направи покупката на жилище още по-привлекателна, смятат от компанията.

 

Наемите на луксозни жилища пък варират между 5 и 7 евро на кв.м, като достигат и до 12 евро за най-качествените имоти. За апартамент средният наем бележи лек ръст и е около 6.5 евро към момента при 6 за 2011 г., а нивата за къщи остават стабилни – около 5 евро на кв.м.

 

Прогнозата на компанията за тази година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 година, а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива.