Задържан е 25-годишен мъж от Ямбол, лидер на престъпната група

Криминалисти разкриха организирана престъпна група за източване на ДДС в рамките на операция с кодово название „Сладки”, съобщиха от МВР. В групата участвали четири лица, които не внасяли дължимия Данък добавена стойност при покупка на захар от страни-членки на ЕС. Стоката била реализирана в България без документи и срещу заплащане в брой.

Акцията е предприета на 5 февруари от служители на ГД "Национална полиция" във връзка с досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Следствието е водено от следователи към Специализираната прокуратура, а в операцията са участвали НАП и Българската агенция по безопасност на храните.

Органите на реда са претърсили 26 обекта на територията на осем областни дирекции на МВР, разпитани са повече от 50 свидетели. От офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони, компютри, суми, около 200 хил. лева, евро, фирмени печати.

Нарушителите отчитали пред данъчните фактури за фиктивни въотрешнообщностни доставки към Румъния. В различни периоди търговията със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол, Варна. Дружествата декларирали пред НАП вътрешнообщностни придобивания на захар от дружества в Полша и Чехия. Такива сделки имало и с олио с произход Румъния и доставки на захар и олио към дружества в северната ни съседка.

Разследващите установили, че продуктите всъщност са реализирани у нас. Разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.

Задържан е лидерът на групата – 25-годишен мъж от Ямбол, който е криминално проявен. Установените до момента щети за хазната са за над 2 млн. лева.