Евелин Банев е разследван за участие в международен канал за трафик на кокаин от Южна Америка

Съдът в Италия ще заседава по делото срещу Eвелин Банев-Брендо. В момента той се намира в италиански затвор. Брендо е разследван за участие в международен канал за трафик на кокаин от Южна Америка.

Банев беше екстрадиран в Милано след арест в рамките на операцията „Кокаинови крале” миналото лято. Властите в Италия го връщат в България единствено за заседанията по делото, което паралелно се води срещу него тук.

На първото заседание на съда в Милано преди седмица, Банев е поискал делото да се гледа по бързата процедура и при закрити врата. Това означава, че няма да бъдат разпитани свидетели, а ще се прегледат само документи, свързани с процеса.

Целта на тази процедура е да се намали присъдата, както и да се спести време на съда.

„Такава процедура има и у нас, но тя не включва признание за виновност. Това се прави, за да не се губи времето на съда, с разпит на свидетели без значение по делото”, обясни адвокатът на Брендо Ина Лулчева.

Тя отрече информациите от последните дни, че този път Брендо ще проговори пред италианските власти.

„Няма никакви намерения да дава обяснения по делото в Италия, защото няма никакви преки доказателства за участието му в тази група”, заяви адвокат Лулчева.

 Така българската защита на сочения за „кокаинов крал” отхвърли версията за това, че отвличането на дъщеря му е свързано с изхода от процеса в Италия и е опит да се запуши устата му.  

„Аз не виждам защо някой иска да лансира една версия и започва да говори за делото в Италия. Никой от разследващите не е ходил там. Размятането на версии показва, че не се води сериозно разследване, а това, че се насочва към причини извън страната сочи необективност от самото начало на разследването”, заяви адвокат Лулчева.

Вече четвърти ден 10-годишната Лара е в неизвестност. Разследващите предполагат, че похитителите държат момичето в плен някъде в София. Под лупата на криминалистите са всички къщи в района между Бояна и Драгалевци, както и вилните зони в околността.

Според главния прокурор Сотир Цацаров похищението над Лара не е признак, че идва нова вълна от отвличания, нито че в страната вилнее нова група за отвличания, подобна на тази на "Наглите".