След като положи клетва Милош Земан се закани и на „медиите, които промиват мозъци”

Новият чешки президент Милош Земан половжи клетва днес. По-късно държавният глава прие военен парат в Прага и положи венец на паметника на покровителя на Чехия княз Вацлав.

В реч по повод встъпването си в длъжност Земан обеща на сънародниците си да се бори с корупцията и икономическите престъпления. Подобно отношение могат да очакват и „медиите, които се занимават с промиване на мозъци” и неонацистките органзиации в страната, заяви президентът.

Земан положи клетва на общо заседание на двете камари на чешкия парламент. В изказването си той подчерта, че иска да бъде президент на всички граждани без значение на техните политически убеждения.

Стабилизирането на чешката политическа сцена беше един от основните ангажименти, които пое новоизбраният държавен глава. Той обеща още да води диалог с всички политически партии, синдикатите и гражданските сдружения.

Милош Земан стана първият президент на Чехия, избран чрез преки избори. Той е представител на левицата и бивш министър-председател на страната. Земан спечели изборите на в края на януари с близо 55,5%  от гласовете на участвалите във вота чехи. За външния министър Карел Шварценберг на втория тур на 25 януари гласуваха малко над 44,5% от чешките граждани.