И отчете двоен ръст в новоразкритите работни места през февруари

Трудовият пазар отвъд океана се възстановява и то с по-бързи темпове, отколкото сочеха прогнозите на икономистите, показва официалната статистика на Вашингтон. Властите в САЩ твърдят също, че се наблюдава стабилно увеличение в броя на новоразкритите работни места.

За февруари безработицата в страната е паднала на 7,7% от 7,9 на сто през първия месец на годината. 236 хил. работни места са били разкрити през миналия месец, похвалиха се от трудовото министерство, съобщават американските медии. А експертите очакваха за този период да бъдат създадени 160 хил. работни места, припомня АФП.

Новите данни показват най-ниското ниво на безработицата за последните четири години. Добрата новина за американската икономика обаче може да бъде засенчена от провала на опитите за избягване на т.нар. "фискална скала" – пакетът от мерки за преодоляване на бюджетния дефицит, чрез орязване на разходите, който влезе в сила на 1 март, въпреки съпротивата на президента Барак Обама, положил усилия за намиране на двупартиен компромис.  

Позитивна тенденция е обаче е ръстът в индустриалното производство и в сферата на услугите. Икономистите се надяват, че той ще помогне за укрепване на стабилността на американската икономика.