Ако такава имаше, управителят на БНБ нямаше да пусне подуправителя си в служебния кабинет, заяви още Орешарски

„Не виждам непосредствена заплаха за функционирането на борда”, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски в предаването „На светло” с Люба Кулезич.

 

“Днес БНБ разполага със значително по-големи резерви, отколкото в края на 90-те години и началото на този век”, обясни Орешарски.

 

Според него няма проблем, че подуправителят на БНБ Калин Христов беше назначен за финансов министър.

 

“Добре е, че в тази среда президентът не назначи ново лице, а човек от гилдията”, смята Орешарски. Според него ако имаше опасност за борда, Калин Христов щеше да стои в БНБ, защото именно там се спазва бордът.

 

„Ако имаше опасност за борда, управителят на БНБ нямаше да пусне подуправителя си”, заяви Орешарски.

 

Бунтът срещу “банковото робство” обаче може да се окаже много опасен.

 

“Банковата криза протича по един и същи изключително неприятен начин, водещ до обедняване на всички”, обясни бившият финансов министър.

 

 “Информацията, с която разполагам в момента, ме прави по-спокоен”, добави той и обясни, че българската банкова система след 1996-1997 година е била много добре регулирана и днес тя е доста по-добре.

 

„Това, което може да притеснява всички, е, че протестите са доста стихийни и наред с някои обосновани искания се поставят въпроси, които са неизпълними”, смята Орешарски.

 

Орешарски прогнозира, че има опасност след изборите да се стигне до патова ситуация, в която формирането на кабинет ще бъде много трудно