Това, че лева е вързан за европейската валута, ни спасява през последните години

Въпреки коментарите, че служебните правителства не могат да правят сериозни промени, направеното от кабинета на Стефан Софиянски на практика опровергава тези твърдения.

 

Според финансовите експерти, именно служебното правителство на Софиянски предприема една от най-важните стъпки за България - да обвърже лева най-напред с германската марка, а след това и с еврото.

 

През последните седмици започнаха да се чуват предупреждения, че има атаки към финансовата стабилност, че може да падне валутния борд. Самият факт, че човекът който отговаряше за борда в БНБ стана финансов министър показва едно – за отмяна на борда не се мисли. Чуйте различните гледни точки на трима финансови министри.

 

Тези, които имат стотици милиони лева задължения - така лихвите им ще изчезнат - като падне борда ще им паднат и кредитите. От ден на ден вече се засилват тези настроения да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Какво ще стане? Ще стане това което стана с всички държави около нас - бюджета не издържа. По-възрастните хора си спомнят 1997-1998 година. Спомнят си как спестяванията на гражданите само за няколко седмици изчезнаха - точно в джобовете на тези олигарси. Олигарсите не са се променили оттогава. Те са си същите хора - имат същите интереси. Междувременно са натрупали допълнително заеми и се опитват да намерят начини пак да излязат напред на гърба на народа”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

„Това, което е най-важно, е запазване на политика, която е правена 16 години. Това е приоритет, който е безусловен и ще бъде продължен. Трябва да е ясно от сега”, коментира Калин Христов.

 

„Ей това как става някой да ми го обясни – като знам кой е финансов министър – аз съм спокоен. Аз в момента познавам министъра на финансите и министър председателя и съм спокоен, че нищо лошо не може да се случи”, каза Светослав Гаврийски.

 

Това, че страната е във валутен борд знае почти всеки българин. И почти всеки знае, че не е добре борда да се клати.

 

Малко обаче могат да отговорят на въпроса, какво всъщност представлява този борд. За баща на валутния борд в България се сочи американския професор по приложна икономика Стив Ханке. Той е категоричен - именно това, че лева е вързан за европейската валута ни спасява през последните години

 

Според финансовия министър Светослав Гаврийски, въвел валутния борд, коментарите за промяна на тази финансова политика са безсмислени.

 

Всеки, който реши да „отвърже” лева от еврото, трябва да бъде изпратен в лудница”, категоричен е професор Стив Ханке. Трудът му за „Валутният борд” търси основите на финансите още в първите 7 дни, в които е създаван света.

 

„В началото бог създаде английската лира и френския франк. На втория ден Той сътвори валутния борд и парите започнаха да се разпределят разумно. На третия Бог реши, че човек трябва да има свободна воля и създаде бюджетния дефицит. След това и централната банка за да узаконява греховете на хората. На седмия ден, докато Бог си почиваше, човекът създаде инфлацията и проблемите”, пише Ханке.