Академичната общност възрази срещу опитите им да се легитимират чрез университета

Ръководството на Софийския университет се дистанцира от студентите, приели да поканят за свое лице Христо Стоичков и отмени форум на Националното представителство на студентските съвети.

 

От отдел „Информация и връзки с обществеността” на СУ „Св. Климент Охридски” разпространиха изявление във връзка с обявената днес кръгла маса на студентите от гражданско движение „Орлов мост” в сградата на университета.

 

В публикувания на сайта на висшето учебно заведение текст се посочва, че академичната общност„остро възразява срещу поредния опит на Националното представителство на студентските съвети да легитимира действията си като използва името на Софийския университет”.

 

Отбелязва се също, че СУ „Св. Климент Охридски“ „категорично се противопоставя на всякакви опити територията му да бъде използвана за инициативи с политически цели и с целия си авторитет ще отстоява своите академични традиции”.

 

Вчера подобно отношение изрази и ректорът на университета проф. дин Иван Илчев, който също се обяви против опитите името му да се използва в подкрепа на НПСС без негово съгласие. Той посочи, че до този момент не се е срещал с представители на организацията.