Свързани били с гражданството и доходите на Асен Василев и Юлиян Попов

След среща с премиера Марин Райков, част от политическите консултации в Министерски съвет, Яне Янев се похвали, че е внесъл два сигнала за представители на служебния кабинет – за икономическия министър Асен Василев и за министъра на околната среда Юлиян Попов. На брифинга след срещата лидерът на „Ред, законност и справедливост” заяви, че се надява да получи отговор по тях до края на седмицата. Янев вметна, че сигналите засягат гражданството и подадените от двамата министри декларации за техните доходи, без да хвърли повече светлина.

 

Коментар на премиера по разкритията не последва, само дипломатична оценка за „интересната, конкретна” среща, на която ръководителят на МС разговарял с лидера на РЗС за „всички мерки, които могат да създадат доверие, демократичност и прозрачност” с оглед на предстоящите парламентарни избори.

 

Янев обърнал внимание на Райков на въпроса за изборните секции в чужбина, като припомнил за големия брой на пунктове за гласуване, разкрити в южната съседка преди последния парламентарен вот. „Искаме да има реципрочност и еднакви гаранции от държавата за откриване на секции, както в Турция, така и в Европа, в САЩ”, заяви пред медиите Янев.

 

Яне Янев се ангажирал пред служебния министър-председател, че от РЗС ще сигнализират за връзки на полицаи и полицейски шефове с купувачи на гласове по места. Сред останалите теми на разговора попаднали монополите – електроразпределителните дружества, топлофикациите, и водоснабдителните фирми, предаде БГНЕС. И тук Янев обещал да запознае Марин Райков с „фактология, свързана с тежки корупционни схеми в тази сфера”.

 

По-късно лидерът на РЗС обясни, че е поел ангажимент пред премиера да оповести подробностите едва след два дни. Припомняме ви, че още преди дни се заговори за британското гражданство на екоминистъра Юлиан Попов. Тогава той обясни, че е направил необходимите стъпки за отказ от това гражданство. Същото потвърдиха днес и от пресцентъра му. 

 

Справка в Търговския регистър и поглед в декларацията на енергийния министър Асен Василев пък показват конфликт на интереси

 

Преди да стане министър, Василев е декларирал, че няма участие в търговски фирми. В регистъра обаче Асен Василев все още е съдружник в "Офроуд Прадъкшънс". Снимката и името му под титлата президент и съосновател пък стоят в сайта на компания, която изобщо не е описана в декларацията му. Това е "Everbread", която извършва дейност у нас, във Великобритания и Сингапур. Коментар от министър Василев все още няма.