Остава неясно дали днес Варна ще има официално избран временен градоначалник

Общинският съвет във Варна се събира на извънредна сесия днес. На нея трябваше да бъде избран временен кмет на морската столица до вота за нов градоначалник. Извънредната сесия на Общинския съвет започва в 9 часа. Десетки варненци вече са се събрали пред и в общината. Има засилено полицейско присъствие. 

 

Решението на Общинската избирателна комисия за приемане оставката на Кирил Йорданов обаче бе обжалвано в последния момент.

 

Така остава неясно дали днес Варна ще има официално избран временен градоначалник. Това може да стане, след като Административният съд се произнесе по четирите жалби. Те са от Протестантската евангелска общност, Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода", спортен клуб по бойни изкуства и група варненски интелектуалци. 

 

Според Общинската избирателна комисия изборите за нов кмет могат да се проведат най-рано в края на юни. Дотогава градът ще бъде управляван от един от петимата заместници на подалия оставка Кирил Йорданов. 

 

От местния парламент съобщиха, че след консултации, съветниците сочат като най-подходящ за поста доц. Христо Бозов

 

В същото време палатковият лагер пред Общината остава, а един от протестиращите - Младен Живков, вече четири денонощия гладува с искане съветниците и областният управител да депозират оставки. 

 

Очаква се от Отворения обществен съвет на протестиращите да поставят същото искане на извънредната сесия днес. Съветниците от БСП обявиха, че няма да участват в нея, защото местният парламент бил компрометиран и трябва да се саморазпусне.