Министерският съвет отпуска още 41 млн. лв. за най-нуждаещите се

Нови правила за получаването на болнични и първа пенсия одобри правителството. Според тях, всички работещи би трябвало по-лесно да получават обезщетенията си. 

 

Работодателите ще са длъжни да обявяват кои са болните им служители пред НОИ до 15-о число на месеца след боледуването. В момента те имат по-дълъг срок, което води до забавяне и по-късно получаване на парите. 

 

Ако се окаже, че хората мамят системата и получават обезщетения за берзаботица без да имат право на това, осигурителният институт ще има право да спира цялата помощ, а не само процент от нея както е в моминта.

 

Новите пенсионери пък ще могат да получат първата си пенсия 4 месеца след подаване на документите, а не 5 както беше досега. А преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери вече ще става колкото пъти възрастния поиска, а не веднъж годишно.

 

Министерският съвет прие постановление за отпускане на близо 41 милиона лева за програми за заетост, за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата, съобщи правителствената информационна служба. 

 

До петък работната група към Националния съвет за тристранно сътрудничество ще трябва да прецени  в рамките на тези средства да прецени кои мерки могат да бъдат допълнително финансирани. Очаква се мерките да бъдат обсъдени на заседанието на НСТС във вторник, а точните суми за всяка една от мерките ще се гласуват в сряда.

 

Намаляват се парите за издръжка на министерствата, но не и парите за делегирани бюджети. „Това решение не беше взето лесно и не беше прието с консенсус, от моите министри имаше гласували „против”. Ограниченията, които министрите ще направят в своите бюджети, преследват една благородна цел”, заяви служебният премиер Марин Райков след заседанието. 

 

Веднага след католическия Великден у нас ще дойдат експерти от ЕК, за да диагностицират енергетиката ни, която по думите на икономическия и енергиен министър е много болна. Евроекспертите ще анализират работата и на МИЕТ и на ДКЕВР.