“Американската” анкета присъди 30% за ГЕРБ и 16% за БСП

Нито американско, нито френско… българско ще се окаже в крайна сметка социологическо проучване, резултатите от което дадоха 30% за ГЕРБ и 16% за БСП, ако изборите се провеждат към момента на допитването.

 

Трябва да призная, че и за мен резултатът беше много неочакван, защото в предишното ни изследване през февруари регистрирахме 22% за ГЕРБ, а БСП беше с 19%”, обясни пред „Фокус” директорът на агенцията МБМД Мирослава Радева. По думите й изследването се базира на сравнителни национално-представителни методики.

 

Радева призна, че резултатите от анкетата не са били оповестени публично, а на принципа „от уста на ухо”. „Причината да забавя неговата публикация беше, че се страхувах от това, което реално се случи – поредният социологически скандал”, каза тя.

 

Спекулациите около данните от сондажа се засилиха след днешната публикация в „Преса”, в която се казва, че анкетата е дело на американска фондация, проведена със знанието на посолството на САЩ в София, резултатите от която били потвърдени от друго изследване на френски социолози.