Информацията е добита от екип от 86 международни разследващи журналисти

Десетки хиляди притежатели на анонимно богатство от целия свят в размер на около 20 трилиона долара бяха разкрити при най-мащабното разследване на екип от 86 международни разследващи журналисти. В него обаче не са участвали български. 

 

Информацията за пръв път разкрива хиляди собственици на анонимно богатство в от целия свят, чиито офшорно богатство е на Британските вирджински острови. 

 

Изтеклите документи включват имена на правителствени представители и богати семейства от страни като Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и бивши комунистически страни.

 

Според разследването правителствени служители, техните семейства и бизнесмени използват прикритието на фиктивни фирми и тайни банкови сметки на офшорки, за да укриват доходи. Свръх-богатите използват комплекс от офшорни структури, за да регистрират собствеността си върху недвижими имоти, яхти, произведения на изкуството, като укриват данъци и остават анонимни. Много от топ-банките в света са работели, за да прикриват напълно самоличността на своите клиенти.

 

Сред разкритите имена е близкият приятел на френския президент Франсоа Оланд – Жан-Жак Огие, бивш финансов министър на Монголия, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и семейството му, съпругата на вицепремиера на Русия Игор Шувалов – Олга, дъщерята на филипинския диктатор Фердинанд Маркос – Малия Имелда, най-богатият колекционер на изкуство в Испания, баронеса Кармен Тисен-Борнемиса, министър-председателят на Грузия Бидзина Иванишвили също попада в листата на

 

Сред 4 000 американци в списъка е Денис Рич, бивша съпруга на известния петролен търговец Марк Рич, който бе скандално помилван от президента Клинтън по обвинения за укриване на данъци.