Лидерът на ДПС попита защо по-скоро президентът не връчи мандат на втората партия

„Днес е първото заседание на парламента, в който няма да господства месията”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

„Днешният ден сякаш не е много за тържествени слова. Има нещо различно в акустиката в залата в сравнение с 2009 година. Няма я еуфорията на победителите, погледите отвисоко ги няма. Те са разположени в тривиалността на депутатския статут. Избирам тривиалността пред месианството”, подчерта Местан.

 

По думите му този парламент трябва да изведе България от това, което направил бившият премиер Бойко Борисов.  

 

Тъй като според Местан в рамките на 42-рото Народно събрание не е възможно да се състави легитимен кабинет на „провалилата се партия ГЕРБ”, лидерът на ДПС попита прзидента Росен Плевнелиев защо са му необходими седем дни, докато връчи мандата на следващата партия. 

 

„Парламентарните сили няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет. Ако е еярна политическата Ви теза, (*бел.ред. Местан се обръща към Росен Плевнелиев), че българският национален интерес предполага бързо състсавянре на правителство, има ли нужда от седемдневен проучвателен мандат  за уж първата политическа сила? Конституцията казва „до седем дни”, а не „седем дни”. Защо са ви тези седем дни – за да купувате депутати ли?”, попита реторично Местан.

 

Отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг, единичен субект. Изборите на 12 май бяха предии всичко за демокрацията и държавността. Победителят на тези избори е политическата нормалност”, каза лидерът на ДПС.

 

ГЕРБ е в изолация, подчерта Местан и обясни, че останалите партии са призовани да бъдат продуценти на съдбата ни.